Interessant en leerzaam symposium AD 2017

Op vrijdagmiddag 22 september vond er een interessant symposium in de Koornbeurs plaats over internetcriminaliteit. Wat is internetcriminaliteit precies en hoe kunnen ondernemers hier alert op zijn? Onder andere door een boeiende toespraak van een ex-hacker, Rickey Gevers, werd een zaal vol ondernemers meegetrokken in de wereld van internetcriminaliteit.

De middag begon met een kleine toespraak van de burgemeester van Franekeradeel, Eduard van Zuijlen. Hij vertelde dat er elke maand wel een gemeente slachtoffer wordt van een hack. “Hoe moeten we dit als gemeente tegengaan? Moeten we alles digitaal gaan afschermen? Of moeten we kijken naar bepaalde belangrijke onderwerpen en deze zo effectief mogelijk beschermen?”, allerlei vragen op dat gebied.

Vervolgens werden er een aantal pitches gegeven door verschillende personen. Deze pitches waren interactief waarbij iedere spreker een stelling opnoemde en de zaal vervolgens met hun mobieltje online de stelling kon beantwoorden. Het resultaat van de antwoorden was vervolgens op het scherm te zien. Eén van de stellingen luidde als volgt: ‘’ik betaal liever 500 euro losgeld dan dat ik al mijn bestanden kwijt ben’’. Een ruime meerderheid (65%) gaf hierbij aan dit niet te doen en liever de bestanden kwijt te zijn.

De middag werd afgesloten door gastspreker Ricky Gevers. Ricky is vroeger zelf hacker geweest, maar heeft nu zijn eigen bedrijf waarmee hij bedrijven wil helpen die slachtoffer zijn van internetcriminaliteit.

Hoe kunnen we er nou voor zorgen dat voor ondernemers de kans op het worden van slachtoffer zo klein mogelijk blijft?

Door het creëren van awareness.

Verder gaf Gevers nog tips mee als; gebruik 2 factor authentication, maak zo lang mogelijke wachtwoorden, houd altijd je updates bij en wacht er niet mee deze te installeren, maak een backup van al je belangrijke bestanden en/of gegevens en segmenteer je netwerk. Mocht u gehackt worden? Beperk dan zoveel mogelijk de schade.

Wat het voor mij als student erg interessant maakte, was het feit dat er een ex-hacker voor je stond en van hem te horen wat er allemaal speelt in dat wereldje. Dit maakt alles nog extra confronterend. Het feit dat openbare wifi-netwerken gewoon heel gevaarlijk zijn en dat alle informatie in deze netwerken simpelweg voor iedereen toegankelijk is, zet je toch wel echt aan het denken.. Kortom: een hele interessante en leerzame middag!

Donna van Os
Student Integrale Veiligheid
Thorbecke Academie

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin