Shipdock Draaisma: scheepswerf en stalling

Op donderdag 22 november stond een bedrijfsbezoek bij Shipdock Draaisma op het programma. Het bedrijf is gevestigd op twee locaties in Franeker. De oude scheefswerf ligt aan het Vliet en het nieuwe shipdock aan de Morsestraat in Franeker.

Beide locaties werden met 74 leden bezocht, waarvoor de CCNWF het partyschip “Regina Andrea” had afgehuurd. Het schip lag voor ons klaar aan de oude werf waar we begonnen met een bakje koffie en daarna een rondleiding over de werf. Op deze locatie is Draaisma meer dan 100 jaar geleden begonnen met de bouw en revisie van schepen. In verschillende loodsen zijn de oude werktuigen, antieke machines en gereedschappen nog aanwezig. Als je er doorheen loopt is het net een museum, helemaal met de verhalen erbij hoe er gewerkt werd. Verder ligt de werf al vol met privéboten en schepen voor winterstalling en waar je ook op afspraak zelf aan je boot kunt werken. Ook wordt er nog aan reparatie en revisie gedaan door Draaisma.

Terug op de Regina Andrea gingen we onder het genot van een drankje richting het Shipdock, zo’n 20 minuten varen. Hier aangekomen begonnen we met de rondleiding in het grote Shipdock, waar schepen tot 33 meter lang in gestald kunnen worden. De schepen kunnen naar binnen varen waarna het water weggepompt wordt. Na een goede schoonmaakbeurt van het schip kan er begonnen worden met de reparaties aan het schip. Alle werkzaamheden komen dan ook aan bod als een schip zo’n twee weken binnen ligt; van het stralen en coaten tot revisie van motoren.
Weer terug aan boord stond er een heerlijk buffet voor ons klaar. Onder het eten voeren we weer terug naar de oude locatie waar het bedrijfsbezoek afgesloten werd.

De foto’s zijn gemaakt door Gea Iedema en Douwe Jorna.