Samenwerkingsrelatie aangaan in Klaipeda/Litouwen?

Klaipėda_Litouwen

Met regelmaat wordt er in Harlingen gesproken met andere havens, consulaten en kamers van koophandel. Er is nog steeds contact met de havenstad Klaipeda in Litouwen. De laatste jaren zijn daar een tweetal handelsbeurzen georganiseerd. 

Bij voldoende interesse organiseert de gemeente Harlingen, in samenwerking met mevrouw Van Kesteren (honorair consul van Litouwen), een tweedaagse reis naar Klaipeda. Deze reis zal waarschijnlijk plaatsvinden in september/ oktober van dit jaar. In Klaipeda wordt vervolgens gesproken met de Kamer van Koophandel en verschillende bedrijven die zich richten op de internationale markt en interesse hebben in het aangaan van een nieuwe samenwerkingsrelatie.

Klaipėda is met ruim 200.000 inwoners de derde stad van Litouwen. Vanwege de ijsvrije haven is Klaipėda de belangrijkste havenstad van het land. De stad ligt aan de Oostzee. Veel passagiers- en vrachtschepen bezoeken de haven en de haven speelt al eeuwen een belangrijke maritieme rol.
In de 18e en 19e eeuw werd veel hout via de haven uitgevoerd en veel industrie heeft zich nadien bij de haven gevestigd. De haven kan schepen met een maximale lengte van 250 meter en een maximale diepgang van 13,5 meter verwerken. In 2013 werd zo’n 33 miljoen ton lading overgeslagen, dit was nog 19 miljoen ton in 2000. Er zijn spoor- en autowegen voor het vervoer van en naar het achterland. Zo’n 40% van de lading komt of gaat naar de buurlanden, waarbij vooral Wit-Rusland een groot aandeel heeft. De haven krijgt in 2014 een aparte terminal voor de aanvoer van vloeibaar aardgas (LNG).

Aan u nu de vraag of er vanuit uw bedrijf interesse is om deel te nemen aan een dergelijke handelsmissie. De gemeente Harlingen neemt dan, samen met de stad Klaipeda, de organisatie op zich. Echter, de door u gemaakte kosten komen voor eigen rekening. Voor vragen of opgave deelname kunt u contact opnemen met de bedrijvencontactfunctionaris van de gemeente Harlingen, Rogier Jungen. Mail: r.jungen@harlingen.nl, mobiel: 06-12998930

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin