Samenwerken en uniekheid kansen Friesland

“Samenwerken en uniekheid kansen Friesland”, aldus Vermeend. Verslag van het Groot Fries Ondernemers Treffen (GFOT) gemaakt door de Jongeren Commerciële Club Friesland (JJCF), waarvoor dank!

CCNWF_Willem Vermeend_GFOT

4 november 2015

Het WTC in Leeuwarden vormt het podium voor het Groot Fries Ondernemers Treffen van 2014. De leden van vijf Friese commerciële clubs, haasten zich gepast naar binnen. Nieuwsgierig naar de lezing door prof. Dr. Willem Vermeend, voormalig Tweede Kamerlid, staatssecretaris, en minister.

De heer Willem Vermeend heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug. In de periode 1984 – 2002 is Vermeend actief geweest in politiek Den Haag als Kamerlid der Staten Generaal voor de PvdA, staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tegenwoordig is hij actief in het bedrijfsleven. Bekleedt hooggeplaatste functies en is sinds 2006 hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit te Maastricht.

Digitalisering

De ruim 350 aanwezigen staat een boeiende avond te wachten. Vermeend ontpopt zich als prikkelend en visionair spreker. Met een mengeling van Groningse nuchterheid en Westerse ambitie. Ontwikkelingen als digitalisering – “de meeste van uw websites zijn middeleeuws. En wie niet vindbaar is, bestaat niet.” – big data analyse, nieuwe maakindustrie en het internet der dingen volgen in razendsnel tempo de revue. Plus praktische voorbeelden voor de ondernemers in de zaal. “De economie zal de komende vijf jaar sterker veranderen dan ooit! Elke dag worden door slimme jongens en meisje dingen ontwikkeld die de verdienmodellen van de huidige reuzen onder druk zetten.” Dus minimaal vier uur per maand nadenken over je businessmodel. Is het model bestand tegen de nieuwe economie? Wat kunnen de huidige trends mijn bedrijf opleveren? Het zorgt voor een buitengewoon boeiende, maar ook verhelderende wake-up call voor de Friese ondernemers, aangesloten bij CCL Leeuwarden, DCCF, JCCF, Handel & Industrie Sneek, CCNWF en CCZF.

Samenwerken en uniekheid

Kern van het verhaal is samenwerken. Want als je samenwerkt, leer je van elkaar. Concurrentie krijgt zo een compleet nieuwe dimensie. En dat het tegenwoordig niet uitmaakt waar je bedrijfslocatie is. In de moderne maakcultuur is plaats niet meer van belang. De banen worden gecreëerd door kleine bedrijven. Datzelfde geldt ook voor innovaties. Daar ligt ook de kracht voor Friesland. “Als je jezelf op de kaart wilt zetten, moet je samenwerken en uniek zijn.”

Aan de oproep om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren wordt na afloop volop gehoor gegeven. Tijdens de afsluitende netwerkborrel worden de hoofdpunten en de prikkelende voorbeelden aan de dagelijkse praktijk getoetst. Enigszins voorzichtig, want we hebben net gehoord dat de gedachte ‘het zal mijn tijd wel duren’ in de huidige economie niet opgaat!

Foto’s: Henri Vos Fotografie

Deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin